Yatay Trafik İşaretleri
1883 yılında South Dacota Üniversitesinde bir profesörün; eğer günün birinde, araçların (ki içten yanmalı motorların teknolojisi yok iken) saatteki hızı 25 mil i aşması halinde, yolun beyaz renk ile bölünüp giden ve gelen taşıt olarak ayrılması gerektiği şeklinde verdiği tez, 1911 yılında trafik kazalarının artması sonucu, uygulanmaya başlanmış ve bugünkü yatay işaretleme çalışmalarının temelini atmıştır.
O günden bugüne farklı zemin, iklim, trafik gibi şartların değişkenliği beraberinde uygulama malzemesi ve uygulama metodu değişkenliğini de getirmiştir. Likit boyalarla başlayan yatay işaretleme çalışmaları artan trafik yoğunluğu, fiziki şartlar, dayanıklılık, iklimsel değişiklik ve uygulama kolaylığı açısından beraberinde termoplastik ve soğuk plastik ürünleri getirmiştir.
Bu noktada uygulama kolaylığı, ekonomisi, çevresel etkileri ve yenileme çalışması kolaylığı sebebi ile termoplastik malzeme ön plana çıkmaktadır. Termoplastik malzeme ile yapılan yatay işaretleme çalışmaları; taşıt yoğunluğu, kaplama cinsi ve iklim şartları gibi sebeplerden dolayı farklı uygulama metotları ile yapılmaktadır. Bu metotlar Sprey ve Serme olarak iki ana başlıkta toplanmıştır. Her iki yönteminde birbirine karşı avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. Bu koşullar uygulama araçlarının teknik özelliklerine göre değişkenlik göstermektedir.
Termoplastik yol çizgi uygulamaları 1-2 mm kalınlıkta püskürtme, 2-6 mm kalınlıkta serme, 2 mm kalınlıkta hazır termoplastik bant yapıştırma şeklinde uygulanmaktadır.
Soğuk yol çizgi uygulamalarını, klor kauçuk esaslı boya veya akrilik esaslı boya ya da su bazlı boya ile yapmak mümkündür.
Çift komponentli yol çizgi uygulamaları ise, yine püskürtme yöntemi kullanılarak makinelerle ya da serme yöntemi ile makine ve el işçiliğiyle yapılmaktadır.
Yol çizgilerinin silinmesini gerektiren durumlarda, asfalt yüzeye zarar vermeden basınçlı su püskürtme yöntemiyle çizgiler temizlenebilmektedir. Bu uygulama ile asfalt veya beton yüzeylerdeki her türlü Termoplastik Boya, Soğuk Boya, Çift Kompenantlı Boya ile havaalanı pistlerinde oluşan Lastik İzleri Yüksek Basınçlı Su İle (2750 bar) yüzeye zarar vermeden, 2~40 m/dk hızla, 0~45 cm genişlikte temizlenir.
- Termoplastik Yol Çizgi Uygulamaları
- Soğuk Yol Çizgi Uygulamaları
- Çift Komponent Yol Çizgi Uygulamaları
- Hazır Trafik İşaret ve Sembolleri Uygulamaları
- Su Jeti Uygulamaları
- Termoplastik, Soğuk ve Çift Komponent Boya satış ve pazarlaması
- Cam Kürecik satış ve pazarlaması
- Yatay İşaretleme El Uygulaması Ekipman ve Aletlerinin satış ve pazarlaması